Wels 2014

 

Na poziv naših poslovnih partnera iz Austrije od 26 – 28 novembra 2014 godine, posetili smo Jesenji poljoprivredni sajam u Welsu, Centar za veštačko osemenjavanje u Hohenzellu i nekoliko savremenih farmi krava simentalske rase u Gornjoj Austriji.

Izložbu krava Simentalske, Braunvieh i Holštajn rase, otvorio je direktor RZO udrženja, Di Franz Kaltenbrunner, a zatim u pratnji visokih zvanica na čelu sa ministrom poljoprivrede Austrije, DI Andrea Rupprechtera obišao deo sajma sa izloženim grlima.

Na sajmu je predstavljeno više od 100 krava; 59 simentalske, 24 braunvieh i 23 holštajn rase, kao i 6 grla iz programa ukrštanja sa Red Holštajnom.

U simentalskoj populaciji predstavljena je 21 prvotelka, 24 u drugoj laktaciji, 12 sa tri i više laktacija i 7 krava sa životnom proizvodnjom većom od 60.000 kg mleka, kao i 6 krava ukrštenih sa Red holštajnom.

Pobednici po kategorijama u simentalskoj populaciji su:

U kategoriji prvotelki i mlađih krava, pobedila je drugotelka LIMARA (Malhaxl x Rodeo), njena pratilja je prvotelka BELINDA (Waldbrand x Waterberg)

U kategoriji starijih krava pobedila je krava WERA (GS Rau x Emir) a njena pratilja je HILDEGUND (Don Juan x Humid).

U kategoriji dugovečnih krava, pobedila je krava HAUBE (Streller x Lock), sa 10 telenja i devet laktacija i ukupnom proizvodnjom 87.809 kg. mleka. Njene pratilje su BABSI (Romel x Ress) sa sedam telenja i šest laktacija proizvela je 60.778 kg. mleka i SOLAIKA (Webal x Horan) sa 7 telenja i šest laktacija proizvela je 67.015 kg. mleka.

 

 

Ovo je bio praznik za oči kako je više puta naglasio sudija izložbe Albrecht Strolz, direktor Udruženja Franken sa severozapada Bavarske, udruženja sa 108.000 umatičenih krava od čega 98.000 simentalske rase.

U večernjim satima u prostorijama Sajma prisustvovali smo Internacionalnoj večeri i predavanju na kome su govorili ministar poljoprivrede Austrije, predsednik Svetskog udruženja simentalskih goveda dr Jozef Kučera, direktor Sajma, direktor Raiffeisen banke i drugi.

Ministar poljoprivrede g. Andrea Rupprechter je pored ostalog naglasio nameru vlade Austrije za posebnu pomoć Srbiji za razvoj poljoprivrede, kao zemlji koja je kandidat za člana EU.

Narednog dana u prepodnevnim časovima posetili smo Centar Hohenzel i veoma interesantnu prezentaciju bikova, direktora dr Josefa Miesenbergera i prezentaciju o radu Genetik Austrija Petera Kreuzhubera.

 

U popodnevnim časovima posetili smo tri savremene farme krava simentalske rase i upoznali se sa proizvodnjom i radom farmi.

Farma Falkner Anna, St. Martin im Muhlkreis, nova savremena farma sa 60 muznih krava i veoma kvalitetnim grlima. Ova farma po uslovima smeštaja i ishrane predstavlja pravi hotel za krave.

 

 

Farma Aichbauer Markus, Putzleinsdorf, takođe relativno nova farma, sagrađena pre desetak godina, sa robot mužom i oko 70 muznih krava. Ova farma je radi povećanja mlečnosti koristila trorasno ukrštanje (simentalac x crveni holštajn x braunvieh). Početni rezultati su bili uspešni ali su kasnija opredeljenja i akcenat na gajenju simentalske rase kao primarne.

 

 

Farma Haselgruber Berthold, Haslach, je velika farma, sa oko 130 krava, nastala udruživanjem nekoliko proizvođača koji sve poslove obavljaju po smenama. Sa ove farme potiče nekoliko bikova u centrima za veštačko osemenjavanje.

 

 

Narednog dana, smo uz veliku preduzimljivost i predusretljivost g. Miesenbergerag. Kreuzhubera odabrali nove bikove za korišćenje u našem programu u 2015 godini.

 

 

 Genetix international